Snøhetta (Норвегія). Готельний комплекс з видом на фіорд

Норвезька студія Snøhetta розташувала на краю скелі чотири дерев’яні будиночки з чудовим краєвидом на норвезький фіорд Lysefjorden та інтер’єром у традиційному стилі, розробленому брендом Vipp.

Проект, який отримав назву Bolder Star Lodges на замовлення місцевого забудовника Тома Бьярте Норланда, задуманий як унікальне місце відпочинку, що дозволяє туристам поринути у природу, розташовану навколо фіорду.

Bolder Star Lodges складається з чотирьох будиночків, названих Stylten, Myra, Stjerna та Eldhuseteach, кожен з яких був спроектований таким чином, щоб гармонійно вписатися в природне середовище, в якому вони знаходяться.

Snøhetta підняла кожен будиночок на великі бетонні стовпи, щоб зменшити їхній вплив на ландшафт, і облицювала їх великими скляними панелями, які ніби “запрошують навколишній світ всередину”.

Будиночки Bolder Star, площа яких варіюється від 38 до 60 квадратних метрів, поєднують у своєму дизайні дерево та бетон, який був відлитий з використанням заповнювача з ландшафту.

Їхні унікальні, асиметричні форми були розроблені зсередини назовні, щоб кожен з них мав унікальний інтер’єр та вид на ландшафт.

Вибрана Snøhetta палітра матеріалів була розроблена таким чином, щоб відобразити навколишню природу, в якій переважають гранітні валуни та сосни.

Студія обрала необроблений червоний кедр для конструкції та облицювання будиночка, щоб згодом він набув сірого відтінку та поєднувався зі скелястою місцевістю. Ця конструкція була попередньо виготовлена, а потім перевезена на гелікоптері та встановлена на бетонних опорах, щоб звести до мінімуму ймовірність руйнування.

Усередині приміщення знаходяться вбудоване ліжко та ванна кімната, а на верхньому рівні — кухня та зона їдальні, обладнані компанією Vipp.

Планування помешкання спроектоване таким чином, щоб бути максимально відкритим, максимально використовувати природне освітлення та види з панорамних вікон від підлоги до стелі.

Дизайн інтер’єру Віппа орієнтований, щоб зробити акцент на пейзажах, які відкриваються з вікон, а завдяки розташуванню над землею на певному рівні вони повинні викликати у відвідувачів відчуття польоту.

Кожен із будиночків також має асиметричний дах, який прикрашає оглядове вікно. Ця конструкція, призначена для того, щоб милуватися зірками вночі, надихнула на створення назви проекту.

Щоб зберегти увагу до навколишнього ландшафту, компанія Vipp обрала “мінімалістичний стиль дизайну” та палітру натуральних матеріалів у своїй основі.

Це дерево, мармур та шкіра, які гармонійно поєднуються з бетонною підлогою. Щоб підкреслити унікальність будиночків, у кожному інтер’єрі використовуються дерев’яні підлоги та панелі різного кольору.

Завершує комплекс Bolder Star Lodges ряд мостів із сталевих конструкцій, що розташовані над ландшафтом. Вони прикрашені ліхтарями, щоб допомогти відвідувачам знайти дорогу після заходу сонця, не перешкоджаючи при цьому милуванню краєвидом.

Хоча електроенергія для будиночків подається з електромережі, решта елементів проекту функціонує самостійно, а вода надходить із очисних споруд під автостоянкою.

Усі дерева, які довелося зрубати для будівництва будиночків, були збережені для використання у майбутньому будівництві, а граніт, здобутий на ділянці, з часом буде використаний як будівельний матеріал.

Три з чотирьох будиночків Snøhetta вже відкриті для гостей, а четвертий має відкритися навесні. Протягом наступних кількох років на території комплексу планується побудувати ще два об’єкти, в яких розташовуватиметься вітальня та ресторан.

Фотографії — Elisabeth Heier