Ханна Каріц (Естонія). Інтер’єр будинку у лісі

Щоб створити миротворну атмосферу, яка відгукується у навколишньому лісі, дізайнерка інтер’єрів Ханна Каріц (Hanna Karits) використала природні матеріали в цьому будинку відпочинку на архіпелазі Мунзунд в Естонії.

Під впливом робіт одного зі своїх улюблених архітекторів, Френка Ллойда Райта (Frank Lloyd Wright), Каріц створила інтер’єр, який поєднує чисті лінії з теплими дерев’яними поверхнями та ретельно змайстрованими шафами. Площа проекту — 250 м2.

Дизайн Каріц базується на мінімальному технічному завданні від клієнта, який воліє створити інтер’єр, де дерево виступає у ролі домінантного матеріалу.

Окрім референцій на роботи Райта, її дизайн також спирається на модерністські літні будинки середини століття, особливою рисою яких є яскраві та мінімалістичні житлові приміщення, оздоблені деревом.

Будинок розташований на острові біля західного узбережжя Естонії, де місцевий ландшафт складається з вапнякових скель, пляжів і густих лісів.

Він призначений для затишного відпочинку, де його власники можуть насолоджуватись спокоєм і свіжим повітрям серед первозданної природи. Дизайн інтер’єру спрямований на те, щоб поринути у лісову атмосферу, створити місце, яке дає змогу відчувати тепло та затишок протягом довгих морозних зим.

Будівля побудована з дерев’яного каркаса та перехресно-ламінованих панелей. Для внутрішніх поверхонь було обрано термічно оброблену деревину ясеня. 

Окрім дерев’яних елементів, іншим основним матеріалом, який використовується всередині будинку, є естонський вапняк. Його нанесено на підлогу кухні, їдальні та загальних приміщень.

Вхід в одноповерхову будівлю здійснюється через центральний ґанок, який сполучається з коридором, що пролягає через всю ширину будинку. Саме він дозволяє потрапити до кімнат відпочинку та інших житлових приміщень.

Внутрішній двір між коридором і лаунж-зоною облицьований панорамними склопакетами, що дозволяє денному світлу рясно проникати всередину.

Зона відкритого простору вітальні, їдальні та кухні, оздоблена великими вікнами, з видом на ліс, а також розсувними дверима, що забезпечують вільний доступ до великої тераси з настилом.

Дерев’яна стеля у вітальні створює затишну та інтимну атмосферу, не зважаючи на великий простір кімнати. Такі стелі зустрічаються і в спальнях.

Щоб додати кольору і текстури, при цьому виділити маловідому спадщину країни, в дизайн інтегровані килими, створені в 1930-х роках естонськими дизайнерами, зокрема Адамсоном Еріком, Каарін Лутс і Війда Пяабо.

Інтегровані по всьому будинку авторські шафи — результат співпраці з місцевими майстрами. 

Багато уваги було приділено фурнітурі та таким елементам, як дерев’яні дверні ручки. Головна ідея — приємний на дотик, ергономічний дизайн в поєднанні з простою та мінімалістичною естетикою.

Фотографії — Tõnu Tunnel