Atelier tao+c (Китай). Відреставрована квартира в Шанхаї

Отримавши замовлення на реконструкцію компактної квартири-студії в житловому будинку повоєнного періоду в колишній французькій концесії Шанхаю, місцева дизайнерська компанія Atelier tao+c сміливо реконфігурувала об’єкт, керуючись радикальним переосмисленням домашнього простору як місця усамітненого прихистку, а не сімейного життя та розваг.

Розробляючи проект у 2021 році, коли місто було на карантині, команда відгукнулася на запит клієнта створити “комфортний інтер’єр, в якому можна було б почуватися врівноваженим, навіть перебуваючи в ізоляції протягом кількох місяців”, запропонувавши рішення, в якому комфорт та функціональність поєднуються з атмосферою чернечого усамітнення.

Попри мінімалістичну естетику, інтер’єр помешкання містить багато складних та несподіваних елементів завдяки виготовленій на замовлення багатофункціональній системі стелажів, що охоплює весь простір. Виготовлена з доступних матеріалів, структура лабіринту є свідченням утилітарного духу, креативності та орієнтованого на деталі підходу дизайнерської групи.

На пошук творчого рішення дизайнерів надихнула впливова книга про архітектуру чеського письменника та критика Карела Тейге «Мінімальне житло», в якій він досліджував роль сучасної архітектури в плануванні. Один з найвизначніших представників авангардного модернізму 1920 – 1930-х років, Тейґе написав цю книгу як модель нового способу життя, досліджуючи роль сучасної архітектури у плануванні, проектуванні та будівництві нових типів житла для представників робітничого класу. У ній він визначив “мінімальне житло” як вид домашнього простору, організованого навколо двох полюсів: індивідуального помешкання та місця спільного користування.

Для Atelier tao+c роль останнього бере на себе яскраве навколишнє середовище, що дозволяє спроектувати квартиру як монастирську келію.

Не змінюючи планування невеликої міні-кухні та ванної кімнати, фахівці радикально перепланували решту квартири, створивши вільний простір, де зони вітальні, їдальні та спальні плавно переходять одна в іншу. Ключовим елементом нового планування є спеціально розроблена система стелажів, яка охоплює більшість меблів у квартирі, від книжкових полиць, шаф та письмових столів до підвищеної платформи, створеної безпосередньо навколо ліжка. Пофарбована в глибокий зелений відтінок, ця багатофункціональна конструкція одночасно розмежовує і об’єднує відокремлені, але взаємопов’язані зони інтер’єру.

Відома використанням економних матеріалів та простих будівельних технологій з точною деталізацією, компанія Atelier tao+c виготовила та встановила на місці систему меблів, що складається в основному зі сталевої конструкції та плит МДФ. Легка конструкція, що ледь торкається підлоги, була спеціально спроектована таким чином, щоб зберегти неушкодженою історичну конструкцію будівлі, зокрема, в даному випадку, оригінальну паркетну підлогу з тикового дерева з плетеним візерунком. Дві робочі зони, включаючи невелику затишну в спальні та більшу з панорамним видом на місто у вітальні завдяки кутовим вікнам, постійно нагадують про поєднання та взаємозв’язок між приватним та публічним простором у щільному міському середовищі, як у Шанхаї.