Zecc Architecten (Нідерланди). Апартаменти у водонапірній вежі

Архітектурна студія Zecc Architecten перетворила цегляну водонапірну вежу в Утрехті на комплекс елітних апартаментів, використовуючи її циліндричну форму з можливістю огляду панорами міста у діапазоні 360 градусів.

Розташована на вулиці Amsterdamsestraatweg на північний захід від центру Утрехта, водонапірна вежа XIX століття внесена до списку національних пам’яток. Після того як вона почала занепадати, в 2012 році її придбав приватний клієнт.

Zecc Architecten переобладнав циліндричну конструкцію, офіційно відому як водонапірна вежа Amsterdamsestraatweg, під чотири житлові будинки, три з яких — квартири, розташовані над кафе на першому поверсі.

На вершині вежі знаходиться дещо більше житлове приміщення площею 400 квадратних метрів, обрамлене відкритою та схильною до впливу вітру металевою конструкцією колишнього водосховища вежі.

Фотографии — Stijn Poelstra Fotografie.

Елітне помешкання розташоване на шести рівнях, а з тераси зі скляними стінами відкривається чудовий краєвид на голландське місто.

“Складність цього проекту полягала у додатковому створенні зручних вікон для надходження денного світла, мальовничого відкритого майданчика з панорамою на Будинок [башту] та забезпечення комфортного підйому за допомогою ліфта та надійних сходів”, — пояснює Zecc Architecten.

При вході з вулиці великі дерев’яні двері між ліфтом та гвинтовими сходами відкривають шлях до кафе на першому поверсі. У задній частині вежі була передбачена можливість додаткового входу, а для проникнення денного світла були встановлені додаткові вікна.

Приватний другий ліфт та дерев’яні сходи з’єднують цей простір для прийому гостей з іншими рівнями будинку, переходячи від більш затемненого приміщення для проведення різних заходів або кінотеатру на п’ятому рівні, через спальні та кухні, до світлого простору вітальні під конічним дахом вежі.

У головній спальні у вежі зроблений виріз, що дозволяє обладнати захищену лоджію. Доступ до неї здійснюється через розсувні скляні двері, обрамлені металевими віконними профілями оригінального фасаду, що збереглися.

У напрямку до верху простір стає більш відкритим, створюючи ефект дивовижної гармонійної послідовності поверхів, просторів та видів. Планування було обрано таким чином, щоб створити панораму для чудового краєвида на місто, що прокидається, і сонце, що сходить.

Контрастуючи з шорсткими, відкритими цегляними та металевими елементами оригінальної структури вежі, нові інсталяції з білими стінами та тонкими чорними віконними рамами відрізняються простотою та мінімалізмом.