Юрко Гуцуляк (Украина). Заборонена картка

Заборонена картка — це новорічне привітання та ще одна частина Східної Колекції, проекту Студії Юрка Гуцуляка, який протягом 12 років об’єднає 12 вітальних листівок, присвячених символам Китайського гороскопу.

За східним календарем 2016 рік — це рік Мавпи. Заборонена картка символізує характерну рису символу року — допитливість. Ідея Картки — це поетичне поєднання Теорії еволюції Чарльза Дарвіна та біблійного тлумачення походження людства. Чи не найважливіше питання всіх часів і народів представлене через фруктові перетворення як абсурдна еволюція гріха. Дизайнери не відстоюють якусь одну зі згаданих точок зору щодо генезису людини (релігійну чи наукову), але пропонують тему для роздумів.

Ось як сам Юрко Гуцуляк характеризує свою роботу: «Перші відгуки від клієнтів та друзів виправдали наші сподівання — Заборонена Картка спрацювала. Крім того ми отримали ряд несподіваних трактувань листівки: про еволюцію Ньютонівської теорії гравітації, про Яблуко розбрату з грецької міфології та про влучний вистріл Вільгельма Телля. Проте, найбільше нас вразило запитання — чому яблуко не надкушене?

Для нашої студії новорічне привітання виявилося невеликим дослідженням щодо сприйняття символів, а саме як різні люди співвідносять найпростіші символи зі своїми знаннями».

Це вже п’ята робота проекту Східна Колекція, стиль якої можна характеризувати як експериментальну суміш культур і епох.

Сайт Студії Юрка Гуцуляка