Cook + Fox Architects. «Платиновий» сертифікат — за «зелений» офіс

Офіс на Авеню 641,  виконаний компанією Cook + Fox Architects, став першим проєктом у Нью-Йорку, що отримав «платиновий» сертифікат LEED.

Система рейтингової сертифікації для «зелених будівель» LEED (The Leadership in Energy & Environmental Design  «Лідерство в галузі енергетики та екологічного дизайну») розроблена в США в 1998 році, щоб ініціювати  перехід будівельної індустрії від традіційного будівнивництва до сталого — такого, яке б відповідало принципам «зеленого проєктування».

LEED-рейтинг був створенний Радою з екологічного будівництва США. У ролі жюрі, яке оцінює та видає сертифікати, виступає урядова некомерційна організація США USGBC (US Green Building

Дизайн розроблен для офісного простору в одному з нью-йорских хмарочесів початку ХХст., з безліччю старих архітектурних деталей та новими особливостями, що забезпечують життєстійкість в умовах міста.

В доволі жорстких рамках вимог LEED архітекторам вдалося створити цікавий та живий простір, відображення історичного минулого та динамічний дух згуртованої та амбіційної команди компанії.

В стандарті LEED зразка 2009 року міститься шість розділів, в яких розглядаються наступні фактори об’єкта проектування: прилеглу територію, використання водних ресурсів, енергію і атмосферу, матеріали і ресурсну базу, стан оточуючого середовища, інновації проєкта.

Офісний простір на Авеню 641 зробленний з бажанням створити здорову та продуктивну середу. В безліччі його особливостей найбільш захопливим є сад на терасі, площею 335 м2, з засухостійкими сортами седума, низькою потребою в догляді та нейоновою модульною системою Green Paks. Зелений дах сприяє скороченню стоку штормових вод, працює як теплоізолятор та допомгає боротися з підвищенною міською спекою в Нью-Йорку.

Проєктам, що претендують на сертифікацію, нараховуються бали, в залежності від ступеня виконання вимог кожного з розділів. За результатами підрахунку балів проєкт може отримати звичайний, «срібний», «золотий» або «платиновий» сертифікат  LEED . А ось не виконання якоїсь з вимог призводить до випадання проєкта з LEED-сертифікації.

Побудова цього даху стала можлива завдяки волонтерам з Cook + Fox, які укладали Green Paks і рослини вручну. Успіх був досягнут завдяки співпраці з інститутом Gaia, який займається вивченням утримання води та темпів роста седума.

Це також дозволило вибрати кращі сорти суккулентів для сада на даху. Інститут Gaia був запрошенний для тестування успішності різних грунтових композицій та інформування про результати дизайнерів та архітекторів.

Проєкт, як зразок, був використаний мером Блубергом в його компанії PlaNYC, яка займається просуванням довготермінових стратегій екологічної стійкості. Регулярні візити в офіс надали можливість поглянути на різні системи в дії, що дозволили перетворити цей офіс на здорову середу для роботи та чудовий приклад дизайна інтер’єра.

Офіс має відновлену систему контролю мікроклімату, керовані вікна та отримує енергію соняшного світла протягом всього дня. Такі особливості забезпечують природню вентиляцію, яка допомогає захистити якість повітря всередені приміщення цілий рік.

Стратегії сбереження води включають в себе безводні пісуари, подвійний злив  та детектори руху в кранах. Це дозволило скоротити витрати води на 40%. Для офісу також були вибрані місцеві екоматеріали. Офис став експерементальною зоною, або «тест-лабораторією», по розробці матеріалів, які не засмічують навколищнє середовище. В 2011 році цей інтер’єр увійшов в число переможців AIA’s Interiors Merit.

Сайт архітекторів

Сайт USGBC

Текст: Юлія Рижкова

Фото: Cook + Fox Architects.